+36 1 308 8492

Tulajdonosi tájékoztató a kutyák kemoterápiájáról

Mi a kemoterápia?

A kemoterápia a daganatos kórképek kezelésére szolgáló kezelés típus, melynek sokféle változata létezik. A kemoterápiás szerek a daganatsejtek elpusztítását célzó készítmények.
A leggyakrabban alkalmazott kezelési forma, az intravénás kemoterápia, melynek során az állatok vénakatéteren keresztül kapják közvetlenül a vérkeringésbe a betegségüknek megfelelő gyógyszert. A vénakanül behelyezése minimális fájdalommal járhat, de maga a gyógyszer beadása már nem okoz kellemetlenséget az állatnak. Klinikánkon a kemoterápia mellé miden esetben adunk be hányinger csillapító készítményt is, megelőzve ezzel a kezelés esetleges mellékhatását. A kezelés bizonyos esetekben csupán néhány percet vesz igénybe, de vannak olyan gyógyszerek is melyek beadása időigényesebb, akár 1-7 óra is lehet. Erről minden esetben előre tájékoztatjuk a gazdikat. A kemoterápiás kezelés végén a vénakanült az esetek döntő többségében eltávolítjuk és a betegeink egy fedőkötéssel a lábukon mennek haza.
A kemoterápia másik, újabb formája az úgynevezett metronomikus kezelés, mely szájon át alkalmazott gyógyszeres kezelést jelent. Ezt a fajta terápiát csak bizonyos esetekben és bizonyos daganat típusoknál lehet alkalmazni. Alkalmazása egyszerűbb, mert a gazdi otthon adhatja be az állatnak, így kicsit kényelmesebbek a kezelés körülményei.

Milyen mellékhatások várhatóak?

Összességében azt mondhatjuk, hogy az állatok sokkal jobban bírják a kemoterápiás kezelést, mint az emberek. A gyógyszerek beadását követően hányás felléphet, azonban ezt minden esetben intravénásan megfelelő hányinger csillapítókkal védjük ki. Bizonyos betegeinknél szükséges lehet további otthoni hányinger csillapítás is, melyet tablettás formában alkalmazhatunk. Szőrhullás jelentkezhet, a folyamatosan növő szőrű kutyák esetén (havanese, uszkár, bolognese, westie, puli) előfordulhat hogy foltokban kihullik a szőrük, de ez a jelenség viszonylag ritka. A leggyakoribb közvetett mellékhatása a kezelésnek az, hogy a betegeink fogékonyabbak lesznek másodlagos fertőzésekre , amely miatt gyakoribbak lehetnek a hasmenéssel és hányással járó bélfertőzések. A hidegebb időszakokban légúti fertőzések is előfordulhatnak, ezért télen mindig javasolni szoktuk az állatok meleg helyen való tartását.

Mit kell tenni ha az állatom a kezelést követően nincs jól?

Amennyiben a kezelés alatt álló állat a kezelést követően bármikor szokatlan tüneteket mutat, abban az esetben kérjük a gazdikat, hogy haladéktalanul keressék fel klinikánk egyik kollégáját telefonon vagy személyesen annak érdekében, hogy tanácsot tudjon adni a további teendőkről. Mik lehetnek a tünetek? – levertség, étvágytalanság, hasmenés, hányás, köhögés, véres vizelet, láz. Ezekben az esetekben egyszerű antibiotikumos kezelés megfelelő arra, hogy a betegek állapotát rendezni tudjuk és folytatható legyen a kezelés. A megfelelő időben el nem kezdett antibiotikum kezelés nélkül azonban a kemoterápiás kezelést követő tünetek súlyosbodhatnak, és komoly szövődményekkel, akár a beteg halálával is járhatnak.

Üdvözlettel,

ÁHOK munkatársai