+36 1 308 8492

Bőrgyógyászat

Kedves Kollégák!

Örömmel értesítelek Bennetek, hogy mostantól elérhető a Polycheck allergiateszt-sorozatból a kutya mellett a macska allergiateszt is. (Ez a szérumból történő allergén-specifikus IgE típusú ellenanyagok in vitro kimutatására a standard ELISA-módszerrel.)

Összesen 31 allergén ellen termelt ellenanyag kerül vizsgálatra, többségükben (15 allergén esetében) egyesével, 5 esetben (a penészgombák (4 db), a pázsitfűfélék (6 db), a fák pollenjei (6 db)) csoportosítva kerülnek vizsgálatra. Az „indoor” allergének közül a leggyakoribbak a háziporatkák (Dermatophagoides farinae, Dermatophagoides pteronyssinus), a tárolási atkák (Acarus siro, Tyrophagus putrescentiae, Lepidoglyphus destructor) egyesével szerepelnek a tesztben. A kevésbé gyakori penészgombákra való allergiás reakció vizsgálatára is lehetőséget ad a teszt, az Aspergillus fumigatus/Penicillium notatum és a Alternaria tenuis/Cladosporum herbarum szerepeltetésével.

Fontos, hogy a Malassezia pachydermatis nevű sarjadzó gomba, mely a normál bőrflóra része is, ellen termelt allergiás ellenanyag is kimutatható. A szezonális atópiát okozó pollenek közül a nyír/éger/mogyoró és a platán/fűz/nyár – fák pollenjeire történő allergiás reakciót az előbb említett csoportosításban vizsgálhatjuk. A pázsitfűfélék közül is a hat leggyakoribb allergén kerül egyszerre vizsgálatra. Az összes többi szezonális allergén (parlagfű, nagy csalán, lándzsás útifű, fekete üröm, rozs, viola, juhsóska, libatop) egyedileg vizsgálható a teszttel. Végül, de nem utolsó sorban a bolhanyál elleni allergiás reakció is kiderülhet a teszt elvégzésével. Az allergénkészlet megegyezik mind a kutya- mind a macskateszt esetén.

A tesztet már jópár éve elterjedten használják Svájcban, Németországban, és egyre több országban ezt használják Közép- és Kelet-Európában is az allergia-diagnosztikában. A teszt monoklonális ellenanyaggal vizsgálja az egyes allergének ellen termelt IgE típusú ellenanyagok jelenlétét ill. mennyiségét a beteg szérumában, így specificitása megfelel az elvárásoknak. Eredményei teljesen hasonlóak az „arany standardnak” tekintett intradermális bőrteszttel (IDST) történő összevetésben (melyből tudományos cikk is megjelent kutyák a kutyateszt kapcsán: Schweiz. Arch. Tierheilk. 2008, 150:115-122: Comparison between an intradermal skin test and allergen-specific IgE-ELISA for canine atopic dermatitis) illetve más allergia-szerológiai tesztek eredményeivel. A teszt fejlesztése során több mint 400 atópiás kutyabetegen elvégzett IDST eredményéhez történt a teszt érzékenységének beállítása.

A teszt előnye, hogy viszonylag gyorsan elvégezhető és kiértékelhető szérumból vagy plazmából, ára versenyképes a többi elérhető teszthez viszonyítva, az eredményei alapján végzett allergén-specifikus immunterápiával (vagy hyposzenzibilizálással) szerzett tapasztalatok pedig nagyon bíztatóak. Így tisztelettel ajánlom figyelmetekbe immáron mindkét, kutya- és a macska- allergiatesztet, hogy ezzel is bővíthessétek és fejleszthessétek saját praxisotok palettáját.

Tisztelettel: Tarpataki Noémi és az ÁHOK Kft Laboratóriuma

Lelet

Vizsgált allergének