+36 1 308 8492

A lymphoma

A kutyák lymphomája

A lymphomás betegek betegsége a nyirokrendszer daganatos elváltozása. Ez több nyirokszervet (nyirokcsomókat), esetleg más egyéb szerveket érinthet (pl: lép, máj). A betegségnek két fő csoportját különítjük el, a B illetve a T sejtes típusokat. Ezeken belül számos altípus létezik, melyek különböző jellemzőkkel bírnak, így a rájuk jellemző túlélés és egyes esetekben a kezelés jellege is különbözhet. Általában mondhatjuk, hogy a B-sejtes típusok jobban kezelhetőek, és így esetükben valamivel hosszabb túlélés várható.
A lymphoma műtétileg többnyire nem gyógyítható, ezért a kezelés gyógyszeresen történik olyan gyógyszerekkel, amelyek a daganatos sejtek elpusztulását eredményezik. Ez a kemoterápia.
A megfelelő intenzív (intravénás) kemoterápiás kezelése eredményeképpen a betegek 50%-a 1 éven túl él, 10%-a 2 éven túl él, és 5%-a gyógyul meg teljesen. Így mondhatjuk, hogy az eredményes kezelés mellett betegink nagy részének jó életminőségben tudunk biztosítani 1,5-2 évet.
Sajnos az intenzív kemoterápia nélkül a betegek 95%-a 2-3 hónapon belül elpusztul.
A kemoterápiás kezelés heti rendszerességben szükséges, és rendszeres kontroll vizsgálatot igényel, ezért a költsége havonta 100-150.000.- Ft (a kutya méretétől függően).
A kezelést többnyire 20 hétig alkalmazzuk az első ciklusban, ez heti rendszerességű kezelést jelent . Ha szükséges, ismételjük.
Ha a betegek gazdijai tudják ezt vállalni, akkor a betegség pontosabb megismerésére vonatkozó vizsgálatokat érdemes elvégezni (vérvizsgálat, mellkas rtg., hasi UH, nyirokcsomó szövettan és immunhisztokémia, esetleg csontvelő vizsgálat), mert akkor lehet többet tudni a várható túlélésről.
A kemoterápiás kezelések mellékhatásai kutyákban, macskákban elenyészőek az emberekéhez képest, de hányás, hasmenés kialakulhat időnként, amit többnyire antibiotikumos kezeléssel könnyű kivédeni, ill. kezelni.
Mellékhatások: Ha hányás, vagy hasmenés jelentkezik, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Csak hányás és/vagy sárga híg hasmenés esetén penicillin-származék javasolt. Barnás híg hasmenés esetén flourokinolon származék javasolt. Ha véres, akkor ezek mellé metronidazol kezelés is javasolható.
Az antibiotikumos kezelést az első 1-2 napig injekcióban kell adni, és utána min. 1 hétig tablettában érdemes folytatni. Ezekben az esetekben érdemes hányáscsillapítót, esetleg infúziós kezelést is alkalmazni a kutyus állapotának javítása érdekében. Ha rossz általános állapot mellett a vérképben a fehérvérsejt szám 1 alá csökken, akkor az antibiotikumot intravénásan kell adni 8 óránként min. 3 napig.